Dwergooruil
Het is een vrij kleine uilensoort die grijs of roodbruin is met een dus zwart gestreept verenkleed. Verder heeft hij ook twee veerpluimen op de kop die je soms niet ziet maar bij onraad zet hij ze rechtop. Hij kan ook als camouflage uitstekend een tak nadoen.
Ogen zijn groot en geel. We kennen vier ondersoorten die verschillen in lokatie en kleur maar toch aanzienlijk overlappen. Het is met recht een uil met een verenkleed dat zorgt voor een uitstekende camouflage tegen boomstammen en rotsen. Beide geslachten hebben een zelfde verenkleed.
De Dwergooruil is een solitaire vogel en trekvogel die in Afrika overwintert.
De Dwergooruil is ongeveer 21 cm groot, en heeft een spanwijdte van 54 tot 64 cm. Het gewicht is 100 tot 125 gram. Maximum leeftijd is ongeveer 7 jaar.
De Dwergooruil is een nachtdier en zal je bijna overdag ook niet zien. Tussen zonsondergang en zonsopgang laten ze zich horen, maar omdat ze met de kop draaien is het lastig vast te stellen waar het geluid vandaan komt. Het meest actief zijn ze voor middernacht en hun smalle lange vleugels maken een stille maar directe vlucht, die ze afwisselen met glijvluchten. Bij gevaar gaan ze rechtop staan met de pluimen omhoog zodat ze niet te onderscheiden zijn van een boomtak of stam. Pas op het laatste moment vliegen ze er vandoor en lukt dit niet, tonen ze diverse vormen van agressief gedrag, zoals blazen, happen en beurtelings sluiten van de ogen wat kan over gaan in de directe aanval met klauwen en snavel. De meest bekende predator is de Bosuil.
Het voedsel bestaat voornamelijk uit insekten, zoals motten, kevers, pissebedden, wormen en sprinkhanen. Maar ook kleine zoogdieren, zoals knaagdieren, spitsmuizen en vleermuizen, amfibieën en kleine reptielen. Ze jagen vanaf een hoge plek en duiken naar beneden op hun prooi.