Koolmees

Wie kent hem niet de Koolmees, een meest voorkomend vogeltje wat ook vaak huist in je geplaatste vogelhuisje aan de boom. De Koolmees kan UV licht waarnemen, dit in tegenstelling tot de mens en de meeste andere dieren. Dit is van belang voor het vrouwtje om een mannetje te selecteren. Het zwarte brede bandje/streepje is hierbij het belangrijkste deel om indruk te maken op een vrouwtje, en zo de grootste kans te krijgen dat hij wordt gekozen. UV gevoeligheid wordt gebruikt om soortgenoten heel makkelijk waar te kunnen nemen en toch weer niet op te vallen voor roofdieren. Deze kunnen nl geen UV licht waarnemen. Verder is het zingen, dansen en voeren ook van groot belang voor het vrouwtje om haar keuze te maken.

De Koolmees leeft vooral in bosrijke gebieden maar ook vaak in tuinen met veel groene voorzieningen. Leven veel in struikgewas, tussen houtwallen en houtsingels, en dus overal waar bomen te vinden zijn. Zijn ook totaal niet schuw. 

Hun voedsel bestaat uit insecten en rupsen, maar ook zaden en bessen, knoppen en noten.

Het is helaas wel zo dat blijkt dat het ophangen van nest kasten bij de bomen met de eikenprocessierups het wel helpt maar niet afdoende is, al vinden ze de rupsen overheerlijk.

Verder is de Koolmees heel creatief als het op overleven aankomt, zo zal hij bv met een strenge winter kiezen voor een oud nest, dit omdat daar nog relatief veel insecten huizen en als voedsel kunnen dienen. Maar opgehangen vetbollen zijn een welkome traktatie voor ze.