Blauwe Reiger
De Blauwe Reiger is uiteraard familie van de reigers en wel een van onze favoriete vogels, juist vanwege de bouw en uitstraling een trieste vogel die toch op de een of andere wijze ons kan boeien.
Hun leefgebied is heel breed te noemen, ze komen voor in ondiepe plekken van stadssingel en poldersloten maar ook in weilanden. De Broedkolonies bevinden zich midden in de stad in hoge bomen of juist in volstrekt afgelegen bospercelen. Zo kun je ze bv heel goed bewonderen in Artis in Amsterdam waar ze graag een graantje meepikken van de andere dieren. Ook zijn ze gek op vijvers, dit weer tot verdriet van de eigenaar, of dat ze heel rustig en geduldig naast een visser gaan zitten, daar valt ook altijd wel een visje af. Veel mensen voeren ze ook maar wees voorzichtig, al lijken ze nog soms zo tam, als ze een uitval naar je doen zullen ze je altijd naar de ogen vliegen, houd dus wel altijd toch gepaste afstand van ze. In een strenge winter heeft de reiger het moeilijk en ze kunnen ongeveer 5 jaar oud worden.
Vooral in Noord en Zuid Holland of de Flevopolder kan je deze vogel spotten. En jullie begrijpen we hebben ze in alle soorten of maten, want als we ze zien, tja dan toch maar weer op de foto zetten.
Het voedsel van de Blauwe Reiger bestaat vooral uit vis. Vissen van 10 tot 16 cm gaan er met gemak in, ze eten vooral de voorn uit de rietvelden, forellen in stromend water maar ook stekelbaars, paling ja zelfs de snoek en nog vele andere soorten vis. Maar ook amfibieën zoals de kikker, reptielen etc kan hij niet laten staan. Verder ook een rover want alle vogels zijn in paniek als de Reiger voorbij komt want een jong vogeltje is ook niet te versmaden, net als ratten, muizen etc. Ja zelfs konijnen. Het is dus een echte rover die toch ook door velen wordt gehaat.
Dat snappen we wel, want een jong eendje of meerkoet is niet leuk als je ze die ziet vangen, of je eigen goudvis uit de vijver, maar het is de natuur. Toch is het jagen de moeite waard om er naar te blijven kijken, ze staan doodstil en als ze een prooi zien, duiken ze er razendsnel met hun snavel op af, Geduld is dan ook een schone zaak als je ze een vis wilt zien verschalken.
Sommige Blauwe Reigers zijn standvogels en anderen trekken weg naar streken met een milder klimaat. De vogel is solidair en broed in kolonies.
In vroegere tijden werden Reigers ook gegeten en waren ze een doelwit van stroperij, want ze werden ook als prooi afgegeven aan de koninklijke valkerij. Dus door de jaren heel geliefd en gehaat. Echter sinds 1963 is de Blauwe Reiger bij ons beschermd en iets later ook in Engeland en Duitsland. Frankrijk en België volgden in de jaren 70.
Er zijn zelfs films gemaakt over de Blauwe Reiger, bv Schoffies van Marc van Fucht. een documentaire over deze vogel in Amsterdam in relatie tot de Amsterdammer. Verder ook een film van John Treffer, genaamd Marktmeester, een korte documentaire over het leven van de Blauwe Reiger op de Dappermarkt in Amsterdam.