Wulp
De Wulp is de grootste steltloper van West-Europa en heeft een hele lange snavel die gebogen naar beneden is. Hierdoor kan hij ook dieper in de grond naar prooien zoeken. Dit is de reden ook dat ze prima kunnen leven op halfopen tot open terreinen, en zich voedt zich met kleine dieren die hij met zijn dunne snavel uit de grond haalt. Het voedsel van de Wulp bestaat uit regenwormen, kreeftachtigen, schelpdieren en andere ongewervelde bodembewoners. Een gevangen krab wordt met de snavel bij de poten gepakt en geschud tot alle poten afgebroken zijn, en vervolgens slikken ze de romp in zijn geheel door.
De Wulp broed ook op dezelfde plek en dit jarenlang, en de jonge paren hebben een voorkeur aan de plek waar ze zijn geboren. Ze maken hun nest in de open venen, weide of op open plekken in een bos. Het is een nauwelijks met gras bekleed kuiltje in lage begroeiing zoals heide.
Nederland is heel belangrijk ook voor de Wulp, ondanks het feit dat we maar een klein landje zijn en staan als vierde land op de ranglijsten van de belangrijkste Wulpenlanden.
Helaas is de Wulp ook aangemerkt als gevoelig (enigzins bedreigd) en wordt hij beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. Want ze nemen in aantallen af. Lange tijd stond de Wulp al op de Rode Lijst van de IUCN en nu sinds 2017 ook op de Rode Lijst van Nederland. Hij gaat dus op wereldschaal achteruit. En staat vermeld als gevoelig.