Roerdomp

De Roerdomp, een reigersoort die door zijn perfecte bruine schutkleur en gedrag tussen het riet niet opvalt, en dan spreken wij uit ervaring want op nog geen meter afstand bleek een roerdomp een keer te zitten, die we pas zagen toen hij opvloog, zie ook de foto's. Ze gaan ook mee wiegen als het waait met het riet en hierdoor vallen ze niet meer op. Het geluid van de Roerdomp kan je nog het best vergelijken met het slaan op een holle boomstam, het is een laag dreunend geluid. Wil je het echt horen, ga dan even naar de site vogelgeluiden.nl het is nl best heel leuk om te horen. Heel vroeger dacht men dat het de roep van de duivel was. 

Het is een schaarse broedvogel bij ons en de belangrijkste plaatsen zijn de Oostvaardersplassen, Noord-west Overijssel, Friesland, en Noord-Holland waar wij deze hebben gespot. Maar door nieuwe ontwikkeling van rietmoerassen nu ook in Groningen en Zuid-Holland (Tiengemeenten) komen ze nu ook daar voor.

Maar sinds 2004 staat de Roerdomp wel als bedreigt op de Nederlandse Rode Lijst, en op de Vlaamse Rode Lijst als ernstig bedreigd. Ze stellen ook hoge eisen aan het broedgebied. Bij voorkeur een moerasgebied waar ze niet gestoord worden en wat moet bestaan uit jong, dicht op elkaar staand riet, wat afgewisseld wordt met ouder riet dat in laag water staat. Het waterpeil mag ook niet teveel fluctureren en in de buurt moet ook dieper open water zijn. 

Het menu van de Roerdomp bestaat uit vissen, amfibieën en kleine zoogdieren met voorliefde voor woelmuizen. Maar ook jonge vogels lust hij wel net als libellenlarven. Ze lopen heel langzaam door het water, en af en toe wachtend, met ook de snavelpunt vaak in het water. Waarschijnlijk doen ze dit om de breking van het water in te schatten en hun trefkans te vergroten. 

Er is een project ook geweest rond 2010/2011 met het zenderen van drie Roerdompen in het natuurgebied het Ilperveld, eentje heeft zichzelf dood gevlogen tegen een mast  en de ander kwam in Friesland terecht en de laatste bleek in de Sahara toen te zijn aangetroffen. Later in 2014 is dit project uitgebreid.